logo

Drugi večer 7. Festivala Godibodi: Letni koncert KED-a Folk Slovenija

Na drugem večeru 7. Festivala sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi so nas člani KED-a Folk Slovenija popeljali po regijah Slovenije, a tudi tujih deželah. Društvo povezuje raziskovalce, izvajalce in pedagoge ter skrbi za njihovo rast, promovira uporabo ljudskih in etnomuzikoloških virov ter se zavzema za zbiranje in objavo knjižnih, zvočnih ter avdiovizualnih gradiv, ob tem pa svoje poslanstvo realizira s prirejanjem tematskih koncertov, delavnic, predavanj, okroglih miz in simpozijev.

Prvi del koncerta je ubrano zazvenel ob zvokih zasedb, kot so Cintare in Kerlci, skupine Katice, Tomaža Podobnikarja, Janeza Dovča in drugih, medtem ko so v drugem delu svojo pozornosti dobili izvajalci, ki prihajajo iz tujih dežel, a so za svojo novo domovino izbrali prav Slovenijo. Neposredno pred drugim delom je prof. dr. Svanibor Pettan povedal nekaj besed o samem društvu in vodilni ideji koncerta Slovenija, moja dežela, za katerega je v veliki meri zadolžena Jasna Vidakovič. Vokalni kvartet Pella nas je tako popeljal po Makedoniji, Trio Nur po arabskih pokrajinah, Nagisa Moritoki po Japonski in Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona s skupino po Šri Lanki. Večer se je sklenil z nastopom zasedbe Vruja.

Ljudska glasba je vnovič dokazala, da je še kako živa in da zmore izvabiti čustva iz slehernega poslušalca, četudi ne razume jezika, v katerem je le-ta peta. Ušesa so bila tudi v tem večeru namreč več kot odprta.

DSC_7544DSC_7647DSC_7530DSC_7668

Foto: Bojan Stepančič



Comments are closed.