logo

Godibodi se seli!

Odslej bo festival potekal v novem terminu, na novem prizorišču.

Godibodi, festival sodobne avtorske in etno glasbe, bo v torek, 4. junija 2024, v sodelovanju s KUD Sestava na vrtu Hostla Celica s prav posebnim koncertom obeležil sodelovanje z novim koproducentom in napovedal osrednji, jesenski program. Festival, ki letos praznuje 17 let obstoja, bo tudi tokrat postregel s svežo kakovostno avtorsko glasbo slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Na letnem odru Hostla Celica se bodo ob spremljavi Janeza Dovča (harmonika, elektronika), Klemna Kotarja (saksofon, flavta) in Gorana Krmaca (tuba, perkusije) predstavili štirje vokalisti: Neža Drobnič Bogataj, glavna protagonistka zasedbe Belin; Ana Mezgec, avtorica, violinistka in šansonjerka zasedbe Nakána; Ana Maria Mitić, šansonjerka in avtorica; ter Tomaž Hostnik, klaviaturist, avtor in šansonjer.

S selitvenim koncertom se Godibodi zahvaljuje Ljubljanskemu gradu, ki je festival zadnja leta gostil v prekrasni Hribarjevi dvorani. Zavod Godibodi se posebej zahvaljuje vsem sodelavcem Gradu za podporo v času izrednih razmer zaradi epidemije, ko so s svojim angažmajem in organizacijskim elanom omogočili kreativno izvedbo koncertov in s tem zagotovili kontinuiteto festivala.

Godibodi se seli
Godibodi se seli

Festival z dolgoletno tradicijo

Festival Godibodi že 17 let v sodelovanju z glasbeno zadrugo Celinka odrsko uprizarja svežo slovensko avtorsko glasbo in na ta način daje priložnost tako mladim, neuveljavljenim izvajalcem kot tudi že bolj izkušnjenim glasbenikom, da svoje novosti predstavijo širši publiki. V okvir festivala sodijo tudi edinstveni glasbeni projekti, festivalske produkcije, ki nudijo celovit pregled opusa glasbenih velikanov, kot sta Jani Hace in Čarli Novak.

Prispevek festivala Godibodi k oblikovanju slovenske glasbene kulture in domačega glasbenega prostora je prepoznala tudi največja kulturna in kongresna ustanova v Sloveniji. Cankarjev dom, s katerim je Godibodi nedavno sklenil dogovor o sodelovanju, bo omogočil nadaljnji razvoj festivala in uresničevanje festivalske vizije. Festival Godibodi bo pod novo streho prvič zazvenel že letos oktobra. V Klubu CD bo med 22. in 23. oktobrom potekala že sedemnajsta uradna edicija Godibodija, ki bo tudi tokrat v znamenju odpiranja ušes!

Vabljeni na Selitveni koncert – Festival Godibodi, 4. junija, 2024 ob 20. uri na vrtu Hostla Celica!


Ana Maria Mitić

Ana Maria Mitić

Ana Maria Mitić se je na Festivalu slovenskega šansona 2023 s svojo avtorsko skladbo “V našem belem hodniku” proslavila kot glasbenica, ki na čuteč in iskriv način podaja zgodbe življenja. Z unikatno energično noto odstira nov, tudi romantičen izraz, ki v blagozvočni zasedbi tria klavir, harmonika in kontrabas, tako ganljivo, kakor tudi hudomušno naslavlja izpoved življenja, obvezno pospremljeno z božajočim vokalom in neustrašno iskrenostjo.


Ana Mezgec (Nakána)

Ana Mezgec - Nakána. Foto: Lucija Jerman

Ana Mezgec s projektom Nakána ustvarja posebno zvočno sliko alter šansona, ki stilno deloma kaže na stare čase, četudi se znotraj tega okvira prepleta cel venček aktualnih tematik. S svežo zasedbo Nakána (ki jo poleg nje v osnovi sestavljajo še Leon Firšt, Jošt Lampret, Tilen Stepišnik in Gašper Peršl) bo na festivalu Godibodi izdala svoj prvi album Gozd not. 

Sama svoj v celoti avtorski projekt imenuje kar uglasbena poezija, navdih zanjo pa žanje z videnim, slišanim, doživetim ali le izmišljenim. Med opevanjem velikokrat resnobnih vsebin in idej ohranja živahnost in humor, saj verjame, da je brez tega vsaka ovira nepremostljiva.


Tomaž Hostnik

Tomaž Hostnik. Foto: Aleksander Jesenovec

Tomaž Hostnik se bo tudi tokrat ob spremljavi prekaljenih godcev predstavil s svojimi narečnimi štorijami in izvirnimi avtorskimi domislicami, ki navdihujejo s svežino, hudomušnostjo in norostjo.


Neža Drobnič Bogataj

Neža Drobnič Bogataj

Neža Drobnič Bogataj je srce skupine Belin, ki je ravnokar pri Celinki objavila svoj prvenec. Za album Ciganka je besedila večine tradicionalnih romskih pesmi priredila in prevedla v slovenski jezik. Neža je sicer diplomirana glasbenica, ki že več let navdušuje na slovenski glasbeni sceni. S svojim močnim vokalom in karizmatično prisotnostjo je bila del priljubljene skupine Katrinas, sodelovala je v izjemnem projektu z Big bandom RTV Slovenija in obogatila slovensko glasbeno sceno skozi številna sodelovanja z uveljavljenimi glasbeniki in skupinami.


O festivalu Godibodi

Godibodi je festival sodobne avtorske in etno glasbe, ki ga Zavod Godibodi skupaj s Celinko.si organizira od leta 2008 v Ljubljani ter drugih krajih po Sloveniji (Maribor, Kranj, Koper, Ptuj, Bohinj…). Skozi leta je festival, ki letos praznuje 17 let obstoja, postal sopomenka za kakovostno sodobno slovensko glasbo z močno etno obarvano identiteto, ki poleg zgolj glasbenih poslastic ponuja vedno več sorodnih festivalskih vsebin. Festival, ki že vsa leta poteka pod umetniškim vodstvom priznanega harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča, nudi pomembno platformo za promocijo kakovostne slovenske glasbe in daje mladim ustvarjalcem priložnost, da se predstavijo širši javnosti.



Comments are closed.