logo

Godibodi 2019

Festival Godibodi je postal sopomenka za kakovostno slovensko avtorsko in etno glasbo ter za celovito koncertno doživetje. Letošnji festival se bo odvil v zadnjem tednu maja na letnem vrtu hostla Celica s koncerti zasedb: Jernej Zoran in Ministrstvo resnice, Fed Horses, Edna, Ethnotrip z gosti, Adam Klemm Banda, Klemen Kotar & Dušni pastirji.

Festival bomo sklenili na dvorišču Ljubljanskega gradu s projektom Sozvočja Slovenije, ki bo pod taktirko priznanega slovenskega harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča povezal več kot 20 glasbenic in glasbenikov.

Program 29. 5. 2019 ob 20:30

Dolenjski kitarist in avtor Jernej Zoran obeta izjemno glasbeno doživetje, uživanje v mešanici rocka, popa in bluesa. Virtuozno igranje kitare, odlična pevka in udarna ritemska  sekcija so lastnosti benda, ki sliši na ime Jernej Zoran & Ministrstvo resnice. V zasedbi so prekaljeni glasbeniki, ki so koncertno kilometrino nabirali z izvajalci, kot so Dan D, Gušti, Društvo mrtvih pesnikov, Tinkara Kovač in drugi. Koncertni spored zajema avtorske pesmi z Jernejevih štirih samostojnih albumov (singli z njih so radijske stalnice od Primorskega do Murskega vala in Vala 202), izbor pesmi, ki jih je napisal in posnel z DMP, katerega član je bil, in nekaj instrumentalnih kitarskih poslastic.

Fed Horses so slovenska alternativna country skupina, ki se je z ljudskim melosom, zanimivim pristopom h countryju in radijsko izpiljeno zvočno podobo že dodobra ustalila na domačih prizoriščih in radijskih postajah ter v naših ušesih.

Na koncertih preigravajo avtorske skladbe, ki na svojstven način koketirajo s countryjem, na katero lepijo vplive americane, indieja in popa, s čimer se približujejo zgledom z one strani Atlantika; kljub temu pa ekipa ohranja svoj avtohton izraz. V zadnjih letih niso izdali veliko nove glasbe, singli, ki so jih, pa so bili dovršeni. Tako je skladba »Sinner« z istoimenskega EP-ja lani postala druga največkrat predvajana pesem na Valu 202. Po nastopu na Izštekanih 25 v Kinu Šiška nadaljujejo svojo pot tudi v slovenskem jeziku.

Program 30. 5. 2019 ob 20:30

Êdna – prekmurski izraz za ena – predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezujeta neverjetna glasbena kemija in umetniška ustvarjalna strast. Zgodba Êdne se piše od  leta 2014, ko je izšla Tjašina zgoščenka Edno takšo bi rad. Mlade glasbenike je navdušila glasbena zapuščina z območja Prekmurja in Porabja. Ljudske pesmi s svojo močno sporočilnostjo so v njihovi izvedbi dobile novo unikatno preobleko. Člani skupine, uveljavljeni mladi profesionalni glasbeniki (akademski glasbeniki, učitelji) iz štajerske in pomurske regije so doma na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …) in vsak izmed njih k izvajanju Êdne prispeva svoje glasbene izkušnje in znanja. Pomlajena arhaična podoba njihove glasbe prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije, neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje. Êdna – kreativni glasbeni »stroj« za proizvodnjo mešanice ljudske pesmi, izvirnosti in glasbene kreativnosti – napoveduje izid svojega prvega albuma z naslovom Ajnc, cvaj, draj.

Aktualni, že tretji glasbeni izdelek skupine Ethnotrip se v opusu njenega delovanja umešča na posebno mesto, saj je album »Preden se zdani« (Celinka, 2018) prvo avtorsko delo članov prekmursko-štajerske zasedbe. Na zgoščenki so uglasbili 12 besedil slovenskih avtorjev, Štefana Kardoša, Ferija Lainščka, Marka Kočarja, Mojce Šipek in Jasne Jurkovič. Zasedba je zelo dejavna tudi na odrih, samostojnih koncertov doma in v tujini se je doslej nabralo že prek 160. Od tod tudi ime skupine, ki je z albumoma »Ethnotrip« (samozaložba, 2013) in »Kdo bo pil iz bistrega studenca« (Celinka, 2016) svoje poslušalce popeljala na glasbeni izlet po Evropi, v letu 2017 pa so z glasbo obogatili tudi dokumentarni film Mihe Čelarja z naslovom »Irena, lahko noč«.

Program 31. 5. 2019 ob 20:30

Po izletu v etno vode (Nostalgija-2015, Celinka), se Adam Klemm Banda vrača k avtorskemu jazzu. Ob izidu tretje avtorske plošče »Instant Pleasure« se bo skupina predstavila z novimi skladbami ob spremljavi starih znancev in odličnih glasbenikov.

Klemen Kotar & Dušni pastirji, pri katerih bo za to priložnost Žigo Stanonika zamenjal mladi in povsem preveč nadarjeni kitarist Tobija Hudnik, se po lepo sprejetem prvencu počasi in premišljeno lotevajo drugega albuma. Osnovni zasedbi se bo tokrat pridružil Big band Grosuplje (v le malo manjši postavi od običajne), ki bo znano zvočno podobo razširil z domala filmskimi barvami instrumentalnih kombinacij.

Program 1.6.2019 ob 20:30

Četrti festivalski dan bo Janez Dovč – predstavil projekt Sozvočja Slovenije.

Pod umetniškim vodstvom harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča glasbenice in glasbeniki predstavljajo slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah. Ustvarjalci so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Ljudska glasba je spomin iz davnine, odmev prostora, ki v sebi nosi različnost slovenskih pokrajin, s koncertom pa želijo pokazati, kaj pomeni bogastvo razlik in kako pomembna je raznolikost, ne samo v kulturnem, temveč tudi v gospodarskem in političnem svetu. V 12-letnem delovanju so Sozvočja Slovenije/Sounds of Slovenia nastopili na številnih prizoriščih doma in po svetu, z letošnjo koncertno produkcijo pa se nam bodo izvrstni ustvarjalci predstavili z novim programom, ki bo aranžmajsko obarvan z akustično, vokalno in elektronsko zvočnostjo.

Zasedba:
Marino Kranjac – vokal, violina, dude, mandola, mandolina, sopele
Klemen Kotar – saksofoni, klaviature
Boštjan Gombač – vokal, klarinet, piščali, zvočila
Gregor Volk – kitara, vokal
Robert Pikl – kitare
Goran Krmac – tuba, bas, elektronika
Kristijan Krajnčan – bobni, tolkala, čelo
Janez Dovč – harmonika, klaviature, elektronika

Pevska skupina Maroltovke.



Comments are closed.