logo

Okrogla miza: Razpršena sodobnost glasbenega založništva

GlavaOkrogla miza
Razpršena sodobnost glasbenega založništva

3.6.2016 ob 18:00, Hostel Celica

O sodobnem glasbenem založništvu in njegovih potencialih.

V zadnjem desetletju se je glasbeno založništvo znašlo v primežu sunkovitih sprememb, ki jih narekujejo nove tehnologije, novi načini konzumiranja in uporabe glasbe in nenazadnje nove razmere na trgu. Digitalni nosilec zvoka se je nepričakovano umaknil ne le sodobnim nefizičnim digitalnim formatom za reprodukcijo zvoka temveč celo vinilnim ploščam, ki sose vrnile iz preteklosti. Po eni strani se je oblikovala nova potrošnja in fetišizacija določenih formatov nosilcev zvoka, obrat in vrnitev v preteklost (vinilna plošča, kaseta), po drugi pa novi načini podajanja glasbe preko streaming servisov (Tidal, Spotify, Deezer, Apple Music, …) in platform, kot so Soundcloud, Bandcamp in nenazadnje Youtube. Preko njih se ponujajo nove kreativne rešitve, obenem pa svojstvena uniformiranost, možnosti samozaložništva in novi načini promocijskih strategij ter trženja. Ponujajo hiter in direkten vstop na mednarodni trg a obenem tudi hitro izginotje v poplavi glasbe danes. Založbe postajajo vse širši servisi, na drugi strani pa je vse več manjših neodvisnih založb in samozaložništva. S predstavniki založb, glasbeniki, oblikovalci in strokovnjaki za glasbeno tržišče   se bomo pogovarjali o različnih modelih, preteklih in prihodnjih, ki se porajajo v svetu in specifično na našem glasbenem prostoru.

Gostje:
Blaž Gregorin (danes Tam-Tam plakati, prej Menart…), Zoran Pungerčar (ilustrator, oblikovalec), Luka Prinčič (glasbenik in založba Kamizdat), Žiga Klančar (glasbeni urednik, Val 202), Janez Križaj (glasbenik in producent), Luka Zagoričnik (moderator, Odzven).

Janez Križaj je eden najbolj cenjenih domačih glasbenih producentov, oblikovalcev zvoka in zvočnih inženirjev, glasbenik (Videosex, Otroci socializma) ter aktivist in član Društva za eno glasbo.

Blaž Gregorin je glasbenik (Babewatch,…), bivši voditelj glasbene oddaje Videospotnice, sodelavec številnih domačih založb (Menart), vodja Agencije BIG za promocijo in zastopstvo glasbenikov ter direktor trženja pri Tam Tam.

Žiga Klančar je glasbeni urednik na Valu 202, je eden izmed ustanoviteljev Radia Terminal, bil eden oz zastopnikov založbe Universal pri nas, urednik na MTV Adria in koncertni agent pri agenciji Mars Music.

Luka Prinčič je glasbenik in didžej, ustvarjalec audiovizualnih performensov in večmedijski umetnik (Nova deViator, Wanda & Nova deViator, Happy Generated People, …), bivši aktivist v polju odprtokodnih sistemov in na področju avtorskih pravic (Creative Commons) ter vodja založbe Kamizdat.

Zoran Pungerčar je mednarodno uveljavljen in nagrajen domači ilustrator in oblikovalec, ustvarjalec zinea Look Back and Laugh, kurator razstave Zine Zine in oblikovalec plakatov za Buba Booking ter številnih naslovnic za glasbene albume.

Luka Zagoričnik je glasbeni novinar, urednik in kritik, bivši glasbeni urednik Radia Študent, danes urednik spletne glasbene revije Odzven, sodelavec Programa ARS in glasbene oddaje Aritmija. Vodi malo neodvisno založbo L’innomable

*V sodelovanju z SIGIC



Comments are closed.