logo

Nova Jazz Quintet: Flow of Inertia

Avtor: Nina Novak

(recenzija je bila objavljena v reviji Glasna Glasbene mladine Slovenije; letnik 44, številka 4. avgust-september 2013)

NovaJazzQuintetFlowOfInertia

Celinka, 2013

Pogosto imamo navado reči, da je kakovost naše glasbe drastično upadla, čim so minila zlata leta slovenske popevke, vendar se zdi, da se zadnjih nekaj let naši glasbeniki prebujajo iz zimske odrevenelosti. Razloge za to gre pripisati predvsem mlajši generaciji, ki je zaradi splošnega socialnega, političnega in kulturnega stanja prepuščena sama sebi ter posledično svoji inovativnosti in kreativnosti, pri tem pa je pogosto primorana poseči za pristopi, ki pri nas še niso v navadi. Med enega od takšnih zagotovo lahko štejemo zasedbo Nova Jazz Quintet v sestavi: Dano Ličen (vokal), Enos Kugler (bobni), Goran Krmac (tuba), Jani Šepetavec (tenor saksofon, kitara) in Anže Vrabec (klavir), ki se nam je pred kratkim predstavila s svojim prvencem, poimenovanim Flow of Inertia. A če je v naslovu plošče prisotno nasprotje, bi tega nikakor ne mogli trditi za glasbo, ki se nahaja na njej.

Gre za sedem Danovih kompozicij, ki sledijo najnovejšim usmeritvam jazza in hiphop groova ter se naslanjajo na afriške in arabske ritmične vzorce, harmonska podloga pa je svetlega, a abstraktnega značaja. Nanjo se opre Danetov prijeten, blag vokal, ki išče navdih svoj tako v rap kot jazz glasbi. Vplivi so torej raznoteri in potemtakem se ne gre čuditi, da je nastal spoj nežnih melodij in angažiranih besedil ter tako vokalnih kot instrumentalnih glasbenih sličic. Z izjemo zadnje, Spev vrtnice, ki opisuje družbo v Novi Gorici, s poudarkom na mladih, so vse skladbe naslovljene v angleščini in kar kličejo po vizualizaciji. Skladba Climb nam tako skozi glasbeno rojevanje počasi naslika sveže jutro, ki se razraste v nepozabni sončni vzhod. Poleg vizualizacij posameznih glasbenih linij imata pomembno vlogo tudi diktiranje poezije in petje brezpomenskih zlogov, ki poslušalcu puščajo povsem odprta vrata večpomenskosti. In pa angažiranost, ki se najbolj kaže v Protesters’ mind, kjer bi bil zlahka glavni protagonist črnski duhovni voditelj, čigar odlike so neposrednost in odločnost. Zaradi prepričljive in že skorajda avtentične interpretacije velja pomisliti na večplastnost ter premišljenost celotnega Flow of Inertia projekta, ki nam z vsakim novim poslušanjem prihaja vse bliže in bliže.

S svojo raznolikostjo in globoko sporočilnostjo, ki presega aktualnost tega trenutka, je omenjena plošča zagotovo ena tistih, ki bodo na mladih pustile trajen pečat, in čeprav se na prvi posluh zdi, da je združila nezdružljivo, kaj kmalu zaznamo, da črpa tudi iz starodavnih zapisov življenja, ki ostajajo in zato puščajo trajne sledi, o čemer morda priča tudi njena vizualna podoba. Iz istega razloga bo plošča postala mejnik znotraj slovenskega jazzovskega prostora, pa čeprav morda le v ozkem krogu glasbenih sladokuscev. Ena njenih večjih odlik je namreč zagotovo ta, da na zelo prefinjen in kultiviran način poziva k spremembam in skuša vzgajati, hkrati pa terja temeljit razmislek o svetu, v katerem živimo, kajti kot je zapisal Dano: »… mladih vrtnic brsti, semena kalijo, a zmanjkuje jim moči.«

Postanite naročnik revije Glasna.



Comments are closed.