logo

Nastopajoči, 2016

ALEŠ HADALIN & PETZAPET

Petzapet je petčlanska vokalna zasedba izkušenih in iz številnih slovenskih zasedb in projektov znanih glasbenikov. Povezala jih je želja po poglobljenem raziskovanju slovenske ljudske glasbe, posebej tistega njenega dela, ki je hudomušen, porogljiv in nagajiv. Njihov repertoar tako obsega manj poznane pesmi, prirejene za večglasje in zapete s posebnim občutkom za zvočno podobo vokala kot enega in edinega inštrumenta te zasedbe. Skladbe iščejo na vseh koordinataah slovenskega kulturnega zemljevida, tak pa je tudi izbor, s katerim se nam Petzapet predstavljajo na prvem albumu, ki je izšel maja 2016 pri Celinki.

 

DIVJE JEZERO

Divje Jezero so bili sprva trio, v tej postavi so leta 2009 izdali tudi istoimenski demo plošček, na katerem je bilo osem skladb, od teh šest avtorskih. Že ti posnetki so pokazali temeljno odliko zasedbe, ki se ni izgubila niti po razširitvi v petčlansko postavo, kot jo poznam danes. Divje jezero ni niti etno, niti jazz, niti progresivni rock, niti blues, a je vse njem vse našteto, pa še mnogo drugega, kar je njegove člane glasbeno oblikovalo, jih zorelo in osmislilo. Zvenijo kot posrečena vez s preteklostjo, z glasbami, po katerih se preteklih desetletij spominjamo po dobrem, ne da bi pri tem izgubili občutek za čas, v katerem delujejo in ustvarjajo. Leta 2015 so pri Celinki izdali prvi samostojni avtorski album Mestni vrvež, ki je prinesel glasbeno razkošno in stilno zelo raznoliko pripoved, močno, četudi ni v njej izrečena niti ena sama beseda.

 

Divjejezero_2016

 

EL KACHON

El Kachon so nase opozorili že s prvimi nastopi leta 2011, na katerih ni bilo dvoma, kje korenini njihov glasbeni značaj. Funku, bluesu in rocku iz obdobja, ko so ti žanri živeli na najkakovostnejših obratih, so ostali zvesti, le da so se v zadnjih letih od preigravanja znanih hitov pomaknili k ustvarjanju avtorske glasbe. Prva dva albuma In The Bush in Permanenly Lubricated Nuts, izdana v samozaložbi, sta bila – četudi avtorska – odpeta v angleščini, v tretjem, Svet dovoljenih laži, ki je izšel maja 2016 pri Celniki, pa se prvič izražajo v slovenskem jeziku. Osemčlanska postava je redna gostja festivalov in koncertnih prizorišč doma in v tujini, njihovi nastopi so vselej deležni pozornosti in navdušenja, malo zaradi privlačne nostalgične glasbene podobe, v največji meri pa zaradi zelo kakovostne izvedbe, ki jih postavlja na vrh slovenske rock-blues scene.

El Kachon Svet dovoljenih laži 1

ELABANDA

Začetki skupine Elabanda segajo v leto 2007. Takrat je skupina izdala miniaturni album Postaja 03, sledila sta – leto zatem – uvrstitev na kompilacijo Val 08 – imamo dobro glasbo ter izid avtorskega prvenca Vzemi me s sabo. Na drugi album so ljubitelji te radožive šestčlanske zasedbe čakali kar dolgo, do konca leta 2015, ko je pri Celinki izšla Facka. Album je nastajal dolgo, vmes se je Elabanda potikala po številnih odrih, malo tudi kontemplirala, da bi slednjič lahko izrazila svoje videnje sveta na način, ki ji je lasten – neobremenjeno in šaljivo. Skladbe na tem albumu so napisane v ajdovskem narečju, zgodbe v njih pa so univezalne, zanimive zato, ker so prežete s humorjem, ironijo in iskrenostjo, zaradi katere je album sveža glasbena facka vsem, ki trdijo, da pri nas ni dobre glasbe.

Elabanda-16

ETHNOTRIP

Skupina Ethnotrip je nastala leta 2009; do danes je doživela nekaj kadrovskih sprememb, njeno bistvo pa je ostalo nespremenjeno. Ljubezen do izročila ljudstev Balkana, Rusije in Anglije, se skozi vsa leta izraža v skladbah, ki zvenijo, kot bi jih poznali od nekdaj, čeprav so avtorske in govore o življenju tukaj in zdaj. Nostalgična vez s kulturno in duhovno zapuščino krajev, ki so jih vzljubili člani zasedbe, jih po njih vodi tudi v živih nastopih. Leta 2013 je skupina izdala svoj prvenec Ethnotrip, dve leti zatem je pri Celinki sledil izid drugega albuma Kdo bo pil iz bistrega studenca?. Skupina je glasbeni izraz na tem albumu okrepila s poudarjeno rabo modernih instrumentov in produkcijskih prijemov, kar so kritiki pospremili z veliko naklonjenostjo, podobno pa so se na novi materijal odzvali tudi poslušalci njihovih.

 10540363_732734716792217_1417978149091918706_o

MISTIKA
TERRAFOLK & Simbolični Orkester

Glasba Danijela Černeta Mystice je od vselej živela najmanj dve vzporedni življenji: na zvočnem nosilcu in na odru. Dva obraza iste teme sta ustvarjalnemu opusu enega naših najprepoznavnejših glasbenikov folk-rocka dajala posebno mikaven značaj, najbrž nekoliko pogojen tudi z njegovim nadimkom. Najaktivnejše obdobje ustvarjanja je Mystica doživel v zasedbah Terra Mystica in Terra Folk, takrat smo ga spremljali kot navdihujočega avtorja in frontmana, mojstra v ustvarjanju intenzivnih glasbenih atmosfer, v zadnjih letih, ko se je umaknil z največjih odrov in se posvetil intimnejšim prizoriščem, pa je njegova pozornost osredotočena na mikroskopiranje glasbenih impresij. Skladbe iz tega obdobja, ki povečini še niso doživele zvočnega zapisa, bodo doživele (novo) preobrazbo v zasedbi, sestavljeni posebej za letošnji Godibodi.

TF&Simbolicni_orkester

POLTRONA EXPRESS

Poltrona Express je ena redkih slovenskih blues rock zasedb, katere začetki segajo v leto 2007. Petčlanska zasedba je zvesta naslednica zapuščine glasbenih velikanov bluesa in rocka, tudi zato zvenijo njihove avtorske skladbe, kot bi nastale že desetletja nazaj. Produkcijski prijemi, ki jih uporabljajo, so neznatni, zvok nas zato le tu in tam opomni, da gre zasedbo, ki doživlja svoj ustvarjalni vrhunec tukaj in zdaj. Skupina je leta 2016 pri Celinki izdala svoj prvenec Zaženi nov dan. Skladbe na njem so melodične impresije, pri katerih je očitno bogastvo glasbenih izkušenj članov skupine, posebna pa so tudi besedila, v katerih na zelo preprost način izpovedujejo angažiran odnos do življenja, do sveta.

poltrona express

RADIO MONDO

Radio Mondo je petčlanska zasedba vrhunskih glasbenikov, poznanih iz številnih drugih zasedb in sodelovanj. Njihovo snidenje na novi frekvenci leta 2014 je porodilo nežen in nevsiljiv glasbeni okvir, znotraj katerega najdemo vse, od šansona, do popa, jazza, swinga in bluesa. Skupina se je predstavila že na treh festivalih, Festivalu slovenskega šansona, Melodijah morja in sonca in Slovenski popevki, kar nakazuje na željo po tem, da bi s svojim ustvarjanjem segli prek meja glasbenih okusov in preferenc. Široko naravnani glasbeni izraz je skupina zajela tudi na svojem prvencu Zgodbe za dva, ki je izšel maja 2016 pri Celinki.

 RM - foto

SAME BABE

Člani Samih bab so z novo ploščo, ki nosi naslov Dobri možje, poglobili družbenokritični sarkazem do stopnje, ki potegne usta v kisel nasmeh. Izdelek ima vse atribute resnega in poglobljenega uvida v bivanjsko stvarnost našega okolja, čeprav tega z nekaterimi postavkami presega in na trenutke zadiši po univerzalni kritiki zahodne civilizacije. Sliši se patetično in (skoraj) preveč resno, pa vendar, Same babe nam dihajo za ovratnik s take vrste poezijo, ki špika in dreza v rano naše konformistične narave.”
Jože Štucin, Odzven

SAME_BABE_foto_Doroteja_Gorše

SIMONA ČERNETIČ

Kantavtorica Simona Černetič se nam je v poldrugem desetletju dolgi karieri predstavljala pod različnimi imeni in z različnimi glasbenimi značaji. Njena dosedanja pot je tekla od popa prek countryja in folka, da bi slednjič dozorela v svežo in najbolj avtentično zmes, v kateri se Simona vrača k sebi. Bistvo njenega zdajšnjega ustvarjanja je kantavtorstvo, za kar je dobila potrditev v letih 2011 in 2012, ko je na mednarodnem festivalu kantavtorjev Kantfest v Rušah prejela zlato in srebrno kanto. To pa se odraža tudi na njenem tretjem samostojnem albumu Nedaleč stran, ki je pri Celinki izšel konec leta 2015. V njem se k svojemu bistvu obrača na več ravneh – v besedilih, ki kažejo na njen položaj in razmerje do sveta, z aranžmaji, ki so čisti, razpeti med maloštevilne instrumente in pripomočke ter navsezadnje tudi z imenom, s katerim ga je podpisala.

simona-s-podlago

ZAMEE

Lutkarico in glasbenico Niko Solce je glasba Indije prevzela že v njenih najstniških letih, poglobljeno raziskovanje Indije in njene kulture pa jo leta 2011 pripeljalo do tamkajšnje glasbenice Sabine Khan, s katero od tedaj ustvarjata pod skupnim imenom Zamee. V njuni glasbi je slišati vsa ljudstva, ki so (bila) del Indije. Gre za čutno glasbo, nikakor zamaknjeno samo v višave človeškega duha, pač pa močno potopljeno v globine vzgibov in hotenj telesa. Posebnost skladb, ki sta jih uvrstili na drugi album Indian-Balkan Project, ki je izšel v začetku leta 2016 pri Celinki, je preplet slovenske poezije z glasbo Indije in balkana. Besedila Franceta Prešerna, Srečka Kosovela in Ferija Lainščka, poznana iz šolskih učbenikov in čislanih zbirk poezije, dobijo tako posvem nov zven, še bolj brezčasen, še bolj univerzalen.