logo

Nastopajoči 2017

BORT ROSS

bort_ross_osebni_arhivBort Ross je dolenjski kantavtor, ki je po žanrsko raznolikih projektih in sodelovanjih (K. U.T. Gas, Strategi, S.e.v.e.n. …) pred slabimi tremi leti stopil na glasbeno samostojno pot. Rezultat je bil izvrsten prvenec Sančo Pansa (Celinka, 2015), polnokrvni pop album z izpovednimi besedili, čutno interpretacijo in domišljeno zvočno podobo (pod katero se je podpisal novomeški producent Igor Ilić). Album je kritika sprejela z naklonjenostjo, pri publiki pa si odpira Bort svoj prostor počasi, s singlom za singlom sega v srca zahtevnejših poslušalcev pop balad.

Zdaj je pred njim novo poglavje in z njim nov album. Nastaja v njegovem domačem Lotos studiu v Šentjerneju, luč sveta naj bi ugledal še letos.

Bort bo sveži glasbeni material predstavil na letošnjem festivalu Godibodi, v kombinaciji z nekaj najprepoznavnejšimi skladbami s prvenca, pa bo večer gotovo utrdil njegovo podobo avtentičnega pop izvajalca in avtorja, ki nas s svojimi pesmimi opominja, da so okviri popa mnogo širši in mnogo zanimivejši, kot to lahko sodimo po površnem poslušanju vrhov vseh mogočih glasbenih lestvic tega časa.

Zasedba:
Borut Antončič – vokal, kitara
Marko Verbič – kitara
Tomaž  Zorko – kontrabas
Marko Šušteršič – harmonika

 


____________________

BREST z Vesno Zornik

MIK_2503-235x300V Brestu so se (z)našli uveljavljeni in žanrsko profilirani glasbeni ustvarjalci, ki jih je to sodelovanje pomaknilo v raziskovanje in oblikovanju nadvse fusion glasbenega izraza. Besedila obetavne pesnice Kristine Končan tako zazvenijo kot pop, jazz, blues, rock, indie, alter etno in še kaj. Na letošnjem festivalu Godibodi se bodo Brest predstavili s prvencem Paviljon, ki je že ob izidu (april 2017) dosegel nekaj dobrih odzivov s strani kritiške javnosti.

Nosilna ustvarjalca v Brestu sta vokalistka Vesna Zornik (Katalena) in kitarist Samo Šalamon. Izrazit in tudi v produkcijskih prijemih izstopajoče naravnan ženski vokal, podložen z veščim prijemom na kitari, je temelj in okvir te glasbene pripovedi.

Posebnost glasbe, ki jo je ustvarila zasedba Brest, je v njeni zvočni in besedilni izvirnosti. Prvi dajejo zalet izkušeni glasbeniki, drugi pa besedila, ki od povprečja na slovenski popoularnoglasbeni sceni odstopajo v liričnosti, mestoma tudi duhovitosti. Kritiki mu namenjajo visoke ocene, kar gre pripisati tudi manku podobnih glasbenih del na naši sceni v zadnjih letih, vse to pa Brestu odpira možnosti za preboj v širši medijski prostor in na večje in ugledne odre domačih festivalov.

Zasedba:
Samo Šalamon – kitara
Vesna Zornik – vokal
Bojan Krhlanko – tolkala
Samo Pečar – bas kitara

___________________

 

KLEMEN KOTAR

Val202 Izstekanih10 2015-80Nevarno približevanje polovici pričakovane življenjske dobe je privedlo do avtorskega podviga saksofonista, basista, pisca skladb in priredb Klemna Kotarja, ki je po sodelovanjih na skoraj štiridesetih albumih in s podobnim številom zasedb (European Youth Jazz Orchestra, Nina Pušlar, Big Foot Mama, Nula Kelvina, Smaal Tokk, Jan Plestenjak …) le našel trenutek za stvarjenje svojega prvega solo albuma (sicer skupinske narave), ki bo, v besedah avtorja, baziral na bluesu, a ne bo na njem niti enega dvanajsterca, združeval bo hrup rocka in inventivnost jazza, a ne bo jazz-rock.

Poleg glave ekipe pa bo na njem še četverica omniprezentnih članov slovenske rock in jazz scene, kitarista Žiga Stanonik in Gašper Kržmanc, basist Miha Koren in bobnar Jure Rozman, ki bodo iskali svobodne trenutke v povsem nedemokratični ureditvi glasbene skupine. Brez pretiranega oziranja nazaj in brez rešitev za prihodnost, le glasba trenutka, napisana prav za izbrano zasedbo.

Kotarjevi zgodbi bo moč prisluhniti na letošnjem festivalu Godibodi.

Zasedba:
Klemen Kotar – saksofon
Gašper Kržmanc – kitara
Žiga Stanonik – kitara
Miha Koren – bas
Enos Kugler – bobni

______________________

LAMAI 

14991188_532662833589153_47193437353514585_oLamai je umetniško ime mlade dolenjske pevke Lare Poreber, ki smo jo doslej spoznavali predvsem kot ženski vokal na odmevnem albumu Jerneja Zorana, Ministrstvo resnice ter številnih glasbenih sodelovanjih z drugimi glasbeniki.

Na letošnjem Godibodiju se bo predstavila s svojim prvencem, pri katerem je sodelovala kot soavtorica glasbe in besedil. Gre za dovršen in žanrsko klasičen pop projekt, pri katerem je združila moči s številnimi uveljavljenimi glasbeniki (bobnar Ivo Rimc, basist Dejan Slak, kitarist Borut Perše, klaviaturist Joseph Wheba, spremljevalna vokalistka Lara Šiljevinac …) in pod producentskim vodenjem Borta Rossa.

Prvenec je Lamai napovedal z dvema singloma (Bela luna in Proti vetru), ki sta doživela ugoden sprejem pri radijskem občinstvu in ji utrla pot na številne odre, predvsem pa sta nakazala smer, v katero je zapeljala svojo prvo zaokroženo glasbeno pripoved. Gre za intimna in vase zagledana spraševanja o vseh velikih in večnih temah in njihovih izpeljankah. Zasedba, ki jo je izbrala za žive izvedbe skladb s prvenca, pa nakazuje, da dobivamo z Lamai suvereno in vokalno zrelo pop izvajalko.

Zasedba:
Lamai – vokal
Marko Verbič – kitara
Primož Moškon – kitara
Matic Franko – kontrabas
Miro Tomšič – bobni
Jernej Suštaršič – klaviature


________________________

MISTERMARSH

4Mistermarsh je mlado ime na slovenski glasbeni sceni, za katerim se skriva eden najbolj izkušenih in vsestranskih glasbenih ustvarjalcev, Martin Štibernik. Rodilo se je (ime, namreč) leta 2015, ko se je Štibernik po poltretjem desetletju delovanja na različnih glasbenih področjih podal na samostojno glasbeno pot.

Istega leta je izšel Mistermarshev prvenec Home, ki je na slovensko sceno prinesel zelo sodoben, urbani zven in naletel na naklonjenost predvsem pri zahtevnejšem poslušalstvu. Lani je ta zgodba doživela svojevrstno nadaljevanje z albumom Altamira, ki ga bo avtor premierno predstavil na festivalu Godibodi.

Album je napovedal odmevni single Veliko mesto, ki je bil lani med bolj(e)e predvajanimi skladbami na radijskih postajah. Letos bo Altamira odmevala tudi po odrih, ki jih kani Mistermarsh osvojiti z dvema različnima zasedbama, v obeh pa je ob sebi zbral same odlične in izkušene glasbenike (Sergej Ranđelović Runjoe – bobni, Jure Rozman – bobni, Robert Pikl – kitara/lap steel …).

Zasedba:
Martin Štibernik – vokal, bass
Sergej Ranđelović – bobni
Robert Pikl – električna kitara
Denis Horvat – klaviature


_________________________

SARA

saraSara v stari Hebrejščini pomeni dama, plemenita ženska, s prav takim – plemenitim – namenom pa je nastal tudi istoimenski projekt: dati pop glasbi večji pomen od gole zabave in zadovoljiti tudi uho nekoliko bolj kritičnega poslušalca.

Sara nosi v sebi mnoge stile. Pot od Arnolda Schoenberga do Milesa Davisa, pa od Willia Nelsona mimo Beatlov do Black Keysov, prehodi Sara sama v tišini. Kar ji namignejo stari mojstri in nesporne legende, pa pove naglas in brez zadržkov. Sarin prvenec je v avtorjevih mislih nastajal kar nekaj časa, saj je medtem kot bobnar, producent in avtor sodeloval s številnimi slovenskimi in tujimi izvajalci. Paleta je tudi tu široka – od Smaal Tokka do dua Ivanuša&Kugler.

Sara, kot pravi njen avtor Enos Kugler, pri ustvarjanju in drži sledi smislu znamenitega citata Friedricha Nietzcheja: “Brez glasbe bi bilo življenje napaka.”

Zasedba:
Ana Šimenc – vokal, klaviature
Peter Jan – električna kitara, akustična kitara, spremljevalni vokal
Dejan Jerončič – bas kitara, spremljevalni vokal
Enos Kugler – bobni

__________________________

SMAAL TOKK

smaal_tokk_miran_bratusDve leti po izidu prve in po njegovem mnenju obenem tudi zadnje plošče Unotisto bo Smaal Tokk predstavil novo ploščo z naslovom Sindrom druge plošče.

Na drugem albumu bo moč slišati štirinajst skladb, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Glasbo za Smaal Tokkova modrovanja so tokrat prispevali Klemen Kotar, Enos Kugler, Marko Boh in Gašper Kržmanc, ki poleg Blažke Oberstar Bistan in Ane Šimenc tvorijo tudi njegovo spremljevalno skupino, s katero s ebo predstavil na letošnjem festivalu Godibodi.

 

Zasedba:
Smaal Tokk – vokal
Marko Boh – klaviature, spremljevalni vokal
Klemen Kotar – bas kitara, spremljevalni vokal
Gašper Kržmanc – električna kitara
Enos Kugler – bobni
Blažka Oberstar Bistan – flavta, spremljevalni vokal
Ana Šimenc – saksofon, spremljevalni vokal

_______________________________

TAŠA

ČeTaša - fotobyTaniaMendillotudi Panta rei (vse teče) akademsko izobražene skladateljice Nataše Vester Trseglav, umetniškega imena Taša, predstavlja izlet v pop glasbo in ponuja nekoliko lahkotnejše tone, se skladbe vseskozi spogledujejo s šansonom in drugimi resnejšimi žanri. Melodije gotovo zaznamuje klavir, ki je, kot pravi Taša, “moj zrak, moja voda in ogenj, moje sonce, brez katerega si ne predstavljam svojega življenja,” medtem ko se v besedilih ves čas ozira v naravo, v kateri išče, a tudi najde spodbudo za nadaljevanja koraka po stezi življenja, ter hkrati prebuja misel, kako pomembno je, da ostanemo predvsem ljudje, ki se znajo občutiti vse obraze tega sveta.

Sodelovanje s priznanimi glasbeniki (Žiga Golob, Urban Krč, Kevin G. Davy in producent Teodor Amanović – Toš, ki je poskrbel snemanje, mixing, za aranžmaje in skupaj s NaTašo v vsako od skladb vnesel drugo čustvo) in prav tako bogate spremljevalne melodije, kažejo na glasbenico, ki je dobro podkovana v različnih žanrih in se v skladbe ne boji dati celo sebe. Pred leti je ustanovila zasedbo X Muza, dejavna je kot avtorica glasbe za mnoge gledališke predstave, s pomočjo improvizacije na klavirju raziskuje različne vokalne tehnike, vodi pa tudi mešani pevski zbor Letim, na srednji šoli na Jesenicah. Če k vsemu naštetemu pridamo še njen topli, s svetlobo obdan vokal, dobimo izdelek, iz katerega je jasno razvidno, da je nastajal dlje časa in skozi leta zorel v močan ter izrazen kantavtorski prvenec, kar potrjujejo doslej predstavljene skladbe: Škratove sence, Čarobna cesta, Vedno znova in zadnja, ki je predkratkim izšla ob izidu plošče; Zapleši z mano.

Zasedba:
Nataša Vester – vokal, klaviature
Dejan Jerončič – kitara
Enos Kugler – bobni
Sebastjan Podlesnik – kontra bas
Katja Zupan – spremljevalni vokal

________________________________

TRETJI KANU 

kanu2Po spletu številnih naključij sta se glasbenika, ki sta dotlej delovala v žanrsko precej različnih zasedbah, našla na, kot rečemo, istem čolnu. Ker gre za novomeški dvojec, je v resnici šlo za kanu. Tisti iz legende o treh kanujih, ki so na okljuku reke Krke v Novem mestu nekdaj usodno povezovali ljudi.

Tretji kanu je v osnovi glasbeni dvojec, ki ga sestavljata vokalistka in tekstopiska Anja Pavlin ter kitarist in skladatelj Jan Medle. V razširjeni zasedbi pa je to uglašena zasedba, ki jo dopolnjujejo prekaljeni dolenjski glasbeniki: bobnar Žiga Dobravc, kitarist Primož Moškon, klaviaturist in harmonikaš Jernej Šuštaršič in basist Jani Kovačec.

Glasbeni prvenec Tretjega kanuja, ki bo premiero doživel na festivalu Godibodi, sta odmevno napovedala singla Ni prostora in V mleku; oba sta kmalu po izidu postala popevki tedna na Valu 202, dobro pa sta bila sprejeta tudi na drugih radijskih postajah.

Posebnost albuma, ki sta ga kanujevca poimenovala V vesolju, in bo gotovo obveljal za enega prvih doslednejših indie pop izdelkov na slovenski sceni, je tudi v tem, da so ga produkcijsko oblikovali trije producenti: Igor Ilić, Peter Penko in Bort Ross.

Zasedba:
Anja Pavlin – vokal
Jan Medle – kitara in vokal
Žiga Dobravc – bobni
Primož Moškon – kitara
Jani Kovačec – bas kitara
Jernej Šuštaršič – klaviature, harmonika

_________________________________

DIVJE JEZERO

Divje jezero 2017Inštrumentalna zasedba Divje jezero, katere jazzovsko obarvan zvok na glasovni ravni rocka je opremljen z zanimivimi ritmi in aranžmaji, črpa svoj navdih v glasbi sedemdesetih let slovenskih in tujih zasedb kot so: Predmestje, Jutro, Billy Cobham, Chick Corea, Jeff Beck in mnogih drugih …

Dve leti po izidu prvenca Mestni Vrvež, bo zasedba izdala novo studijsko ploščo z naslovom Beg iz blodnjaka, ki predstavlja prispodobo samega procesa priprave in snemanja plošče, saj so člani morali preskočiti mnogo ovir in časovnih labirintov, ki so jim bile na poti, da so projekt uspešno zaključili.

Skladbe so bili posnete po vzoru koncertnega nastopa, skupaj, v enem prostoru, kjer je bilo prisotne veliko več medsebojne kemije. Ali je zasedbi dejansko uspelo pobegnili iz blodnjaka, bomo lahko slišali že kmalu, na odru festivala Godibodi.

Zasedba:
Alen Bogataj – bas kitara
Aleš Golja – kitara
Luka Čibej – bobni
David Križaj- klaviature
Tomi Peljhan – saksofon

_______________________________

DVOJINA

Dvojec klavirja in vokala je začel ustvarjati v tisti daljni deželi na severu, kjer sta se v iskanju glasbenega izraza njuni poti spet srečali. Tokrat se ozirata na svoje korenine z namenom, da bi ustvarila nekaj novega.

Repertoar zajema slovenske ljudske pesmi v modernejših aranžmajih, starodaven zvok z močnimi vplivi različnih regij po Sloveniji in zamejstvu, se sreča z modernim. Ljudske pesmi tako služijo kot začetna točka improvizacij, glasba je polna intime in lirike.

Zasedba:
Nina Virant – vokal, tolkala
Rok Zalokar – klavir, spremljevalni vokal

___________________________________

BOŠTJAN GOMBAČ & KRADLJIVCI ČASA (FESTIVALSKA PRODUKCIJA)

01Na poletni solsticij vas bo v najkrajšo noč v letu popeljal multiinštrumentalist Boštjan Gombač. Z ekipo vrhunskih glasbenikov, zbranih pod imenom Kradljivci časa, bo premierno predstavil svojo avtorsko, z duhovito energijo nabito muziko, ki vam bo zamajala tla pod nogami. Pridite, kresalo se bo!

Kradljivci časa so:

Jošt Drašler – kontrabas
Uroš Buh – bobni, glas
Andraž Mazi – kitara
Nejc Škofic – klaviature